Rekonwalescencja po zabiegach chirurgicznych – regeneracja tkanki łącznej.

Mówi się  „ Jesteś tym, co jesz”. Styl życia, a więc to jak się odżywiamy, jaką mamy aktywność fizyczną, czy ulegamy nałogom, czy jesteśmy narażeni na stresy, ma bezpośrednie przełożenie na nasze zdrowie i kondycję całego organizmu. To, co jemy ma ogromny wpływ na regenerację tkanki łącznej tj. powięź mięśniową, stany po zabiegach chirurgicznych , czy też stany zapalne w naszym organizmie, szczególnie w okresie rekonwalescencji.

Czy wiecie, że w znaczący sposób można wspomóc w tym procesie organizm przez przyjmowanie kwasów tłuszczowych Omega-9, które występują w:

– oliwie z oliwek ( extra virgin, tłoczona na zimno, z I-ego tłoczenia) , oleju rzepakowym,

– orzechach i nasionach, awokado.

50 ml oliwy z oliwek ma działanie p/bólowe porównywalne do 200 mg ibuprofenu. Dodatkowo zawarty w oliwie oleokantal działa nie tylko p/zapalnie, ale również antyoksydacyjnie. Uwaga, oliwa jest kaloryczna, z tego powodu warto ograniczać inne, mniej korzystne dla organizmu nośniki tłuszczu, takie jak Omega-6 występujące w ziarnach kukurydzy, oleju sojowym i słonecznikowym oraz NKT zawarte w wędlinach, śmietanie, słodyczach, fryturze, różnych przekąskach i nabiale.

Wtórne substancje roślinne i antyoksydanty

Ze względu na swoje działanie p/zapalne i antybakteryjne wtórne substancje roślinne i antyoksydanty w decydujący sposób przyczyniają się do optymalnego funkcjonowania tkanki łącznej. Szczególnie warte polecenia są wym. poniżej substancje czynne:

ALLICYNA

Substancja o nazwie allina, występująca w cebuli i czosnku jest przekształcana w allicynę na skutek niszczenia ścian komórkowych, do czego dochodzi podczas krojenia, czy ugniatania cebuli/czosnku i następującej po tym reakcji z tlenem. Allicyna działa p/bakteryjnie zarówno na cały organizm, jak i na powięzi. Aby osiągnąć optymalne działanie, cebule i czosnek po pokrojeniu należy pozostawić na 5-10 min bez przykrycia, żeby przed dalszym przetwarzaniem mogła zajść reakcja z tlenem.

KAPSAICYNA

Występuje naturalnie w pieprzu ( czarnym białym, zielonym, czerwonym kajeńskim, chili)       i papryce. Poprawia ukrwienie tkanek, rozszerza naczynia krwionośne i uśmierza ból. Kapsaicyna przyłącza się do receptorów bólu, w wyniku czego ból ustępuje. Gdy przestajemy go odczuwać, zostaje złagodzony stan zapalny i powięzi są w lepszej kondycji.

 

KURKUMINA

Jest zawarta w wielu przyprawach o intensywnie żółtopomarańczowym kolorze: kurkuma, szafran, curry. Ma działanie antyoksydacyjne, p/nowotworowe i p/zapalne na  organizm, łagodzi stan zapalny tkanki łącznej, wspomaga syntezę kolagenu w organizmie. Kurkumina zwalcza stany zapalne tak samo efektywnie, jak niektóre farmaceutyki, lecz jest pozbawiona ich działań niepożądanych. Należy do substancji rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego trzeba ją wymieszać z odrobiną oleju lnianego lub oliwy z oliwek, tak, aby rozpuściła się w całości.  Dodatkowo w połączeniu z kapsaicyną ( pieprz, papryka, chili) działa jeszcze silniej na organizm. Do dań z kurkumą, curry lub szafranem warto dodawać trochę pieprzu.

CYNK

Pozytywnie wpływa na procesy naprawcze i regenerację tkanki łącznej. Niezbędny pierwiastek w procesach przemiany materii. Uczestniczy w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów, białek, w procesach tworzenia komórek ciała, wpływa na gospodarkę hormonalną i funkcjonowanie układu immunologicznego, stymuluje aktywność limfocytów pomocniczych T ( komórki układu odpornościowego)  i leukocytów ( ochraniają przed bakteriami i wirusami).

Źródła: kakao, mak, żółtko jaj, siemię lniane, ostrygi, wołowina, orzechy, pestki dyni, pestki słonecznika, grzyby, owoce morza, niektóre gatunki zielonej herbaty.

Na przyswajanie tego pierwiastka korzystnie wpływa łączenie jego źródeł z produktami spożywczymi zawierającymi białko i  bogatymi w wit. C.

Co jeść i czego unikać, aby wspierać organizm w procesie rekonwalescencji ?

Warzywa: sałaty, grzyby, rzodkiewka, roszponka, cykoria – w dużych ilościach,

Orzechy: zaw. wit. B, magnez i biotynę, która korzystnie w pływa na regenerację skóry i wzrost włosów – w ograniczonych ilościach ze względu na kaloryczność.

Jajka: są doskonałe mimo mitu, że jakoby zawierają dużo cholesterolu.

Ryby: oddają  nieocenione przysługi tkance łącznej.

Napoje: zielona herbata, woda, smoothies.

Dobre oleje: olej lniany, oliwa z oliwek, olej rzepakowy.

Cynamon – wpływa kojąco na żołądek, ma działanie p/zapalne i stabilizuje poziom cukru we krwi. Uwaga! Używaj cynamonu cejlońskiego . Desery, owoce, a nawet kawa doprawione odrobiną cynamonu stają się znacznie przyjaźniejsze dla żołądka.

Mleko migdałowe – bardziej odpowiednie niż mleko krowie. Zawiera kwasy tł. OMEGA-3 i ma lepsze proporcje wapnia do magnezu.

Wędliny i mięso – zachować umiar. Mięso zaopatruje organizm w wit. z grupy B, żelazo i białko. Białe  mięso jest korzystniejsze niż czerwone.

Białko – wszystko zależy od tego z czym je łączymy. Kombinacją o dużej wartości biologicznej jest np. ryba z warzywami. Białka zawarte w rybie i warzywach  uzupełniają się w taki sposób, że całe białko w 100 % może zostać przyswojone przez organizm. Inny  dobry pomysł: bataty z jajkiem, mięso z sałatą, mleko migdałowe z owocami.